Menu

Ontmoet
Khun Wilawan

Onze rijstvriendin

Khun Wilawan

Verbouwt rijst voor Fair Trade Original

 • WIE IS WILAWAN?

  Wilawan verbouwt samen met haar man en haar zoon rijst in het Noordoosten van Thailand. Ze wonen in de provincie Surin, tegen de grens van Cambodja. Twee van de kinderen zijn al uitgevlogen. Wilawan startte in 2001 met het verbouwen van biologische rijst en werd toen ook lid van de fairtrade coöperatie Ricefund Surin.

 • STERKE GEMEENSCHAP

  Bij Wilawan is de keuken achter het huis, in de open lucht. Zonder moeder of dochters die haar kunnen helpen bij het koken, is ze aangewezen op bekenden en familie. Twee buurvrouwen zijn al volop in de weer. Haar man snijdt jonge bamboe en test alvast de slablaadjes.

 • AAN TAFEL

  Als we met de gehele groep gaan eten binden Wilawan en haar zoon vriendschapsarmbandjes om onze pols. ‘Welkom!’ Wilawan schept zichzelf een bordje op met rijst en een pittige pasta van geroosterde vis en kokosrasp. ‘Het gerecht ging vroeger mee naar de rijstvelden. Het is voedzaam, goedkoop en lang houdbaar’.

 • BIOLOGISCHE MARKT

  Elke zaterdag staat Wilawan op de Groene markt. Haar zoon Aon verkoopt gebakken banaan. Wilawan zit op een omgekeerd kratje en snijdt fruit. Naast Wilawan verkoopt het team van de rijstcoöperatie biologische sapjes. Wilawan: ‘Deze markt heeft mij veel goeds gebracht.’

 • Wilawan & Fair Trade Original ZELFSTANDIG INVESTEREN

  Doordat Wilawan is aangesloten bij de rijstcoöperatie, krijgt ze haar geld sneller en profiteert ze van de fairtrade premie. Daardoor hoeft ze geen geld meer te lenen en kan ze zelfstandig investeren in een tractor, of financieel bijdragen aan gemeenschapsprojecten.

 • Wilawan & Fair Trade Original TOEKOMST

  Veel vrije tijd heeft Wilawan niet, maar als het even kan, is ze graag in haar tuin bezig. Binnenkort gaat ze er bananenbomen aanplanten. Haar droom? ‘Lekker uitrusten en zijde weven’, grinnikt ze. ‘En hopelijk wordt mijn zoon met jullie hulp een biologische rijstexpert’.