Menu

Ontmoet
Kuhn Orapin

Onze pittige tante

Khun Orapin

Verbouwt pepers voor Fair Trade Original

 • WIE IS ORAPIN?

  Orapin verbouwt chilipepers, vroeger was ze echter peperhandelaar. Ze werd witheet van de hoeveelheid chemicaliën die de boeren gebruikten bij de verbouw, dat zette haar aan om zelf pepers te gaan verbouwen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen.

 • HAAR OMGEVING

  Orapin woont met haar man Sukon en drie zonen in Sisaket, het Noordoosten van Thailand. Als peperboerin is ze onderdeel van de Sisaket Fairtrade Farmer Group, een groep ondernemende boeren die sinds 2012 fairtrade groene en rode chilipepers verbouwt. Deze pepers vind je terug in onze currypasta’s.

 • LIEFDE VOOR PEPERS

  Er gaat hier geen dag voorbij zonder dat er chilipepers gegeten worden. Waarom toch die liefde voor hete pepers? ‘Je wordt er sterk van’, zegt Orapin’s zoon. Dat is in zekere zin waar, want pepers zijn rijk aan vitamine C.

 • BESTE KOKKIN VAN HET DORP

  Volgens haar man Sukon is Orapin de beste kokkin van het dorp. Vaak vragen ze haar om voor ceremonies te koken. Ook zelf wordt Orapin blij van koken. Van proeven, ruiken én eten. ‘Ik improviseer en laat me leiden door m’n smaakgevoel.’

 • Orapin & Fair Trade Original SAMEN STERK

  Door de samenwerking met Fair Trade Original heeft ze een regulier wekelijks inkomen. Dat komt door goede prijsafspraken en een verbeterde planning. Orapin: ‘De productiekosten konden omlaag en de tussenhandel slaan we nu over. Mijn drie zoons kunnen studeren. Zoiets was onmogelijk toen ik klein was.’

 • Orapin & Fair Trade Original HAAR DROMEN

  Orapins droom is om volledig biologische chilipepers te verbouwen. Daarnaast wil ze heel graag eens op reis, in een vliegtuig zitten. Ze zou het geweldig vinden om Nederlanders de Thaise keukengeheimen te leren. Die wens is uitgekomen: op 6 april is ze in Nederland om een kookworkshop te geven.